Tips: Leren met ADHD of ADD

Bij kinderen met ADHD en ADD komt doen voor nadenken. Zij kennen vaak geen rem en zijn chaotisch. Een zoon of dochter met ADHD of ADD is niet altijd even makkelijk. Hoe kun je jouw zoon of dochter thuis het beste ondersteunen bij het maken van huiswerk?

Afbeelding voor Tips: Leren met ADHD of ADD

Je zoon of dochter heeft moeite om de aandacht lang genoeg op één prikkel te richten. Daarbij is jouw kind vaak snel opgewonden, gefrustreerd en chaotisch. ADD of ADHD komt, afhankelijk van de definitie, ongeveer bij 3 tot 5% van de kinderen voor.

Wat kan ik doen?

Eén van de risico’s van een kind met ADHD/ADD is dat hij in een negatieve spiraal terecht kan komen. Het is dus heel belangrijk regelmatig thuis te benoemen wat allemaal goed gaat met het schoolwerk. Onze jarenlange ervaring met deze leerproblematiek leverde de volgende tips op.

  • Structureer en herhaal regels en afspraken. Huiswerk en vrije tijd dienen gestructureerd te worden.
  • Maak vaste afspraken over plaats en tijdstip van huiswerk maken en welke hulp jouw zoon of dochter daarbij krijgt.
  • Zorg dat je voldoende hulpmiddelen hebt om werk goed te organiseren: memo’s, stickers, een horloge met alarm, een app waarmee hij of zij kan plannen.
  • Maak afspraken over wanneer hij of zij klaar is met huiswerk en wat de beloning is voor goed werk.
  • Geef korte, duidelijke opdrachten en ga niet in discussie over regels.
  • Houd in je achterhoofd dat jouw zoon of dochter het fysiek moeilijk vindt om altijd gewenst te reageren.
  • Verbeter de zelfcontrole door steeds te helpen met de zin ‘eerst denken, dan doen’.
  • Let op medicatie-inname. Medicatie werkt voor de meeste kinderen met ADHD/ADD (zo’n 70%) uitermate goed.
  • Het meeste effect bereik je door een combinatie van regelmatige medicijninname, een structurele begeleiding bij het leren en goede begeleiding op school.

Tenslotte: blijf het positieve en vertederende kind achter de druktemaker zien. In onze begeleiding van leerlingen met deze leerproblematiek laten wij altijd zien wat er beter gaat.

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jouw kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet is huiswerkbegeleiding wel iets voor jouw kind! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Meer informatie over huiswerkbegeleiding