Tips voor luistertoetsen

Luistertoetsen, je ontkomt er niet aan op de middelbare school. Welke talen je ook volgt, je zult voor allemaal wel luistertoetsen krijgen. Voor de ene leerling is dit een makkie, maar voor de ander is dit toch altijd een vervelend obstakel. Maar hoe maak je nou zo goed mogelijk een luistertoets? En hoe kun je zonder talenknobbel toch een voldoende halen voor een luistertoets? We geven je hieronder een aantal tips.

Afbeelding voor Tips voor luistertoetsen
  • Let op tijdens de introductie van de luistertoets. Wanneer je bij de introductie van de luistertoets al goed oplet, weet je in grote lijnen al wat je kunt verwachten van de gesprekken die volgen.
  • Bekijk vooraf alvast de vraag en de antwoorden. Wanneer je weet welke vraag je moet beantwoorden en wat de mogelijke antwoorden zijn, weet je beter waar je op moet letten tijdens het geluidsfragment.
  • Luister het hele fragment af. Ook wanneer je denkt het antwoord al te weten, is het verstandig om toch het hele fragment af te luisteren. In luistertoetsen zit nog wel eens een valstrik. Zo kan het maar net zijn dat je aan het einde van het fragment alsnog het goede antwoord hoort.
  • Houd rekening met veelvoorkomende vragen. De meeste luistertoetsen bevatten vaak dezelfde soort vragen. Oefen daarom met oude luistertoetsen en bekijk welke vragen steeds terugkomen. Vaak zijn dit vragen als: “Hoe reageert spreker A op spreker B?”, of “Wat vindt spreker A van iets?”.
  • Leer signaalwoorden uit je hoofd. Naast dat deze woorden vaak voorkomen in fragmenten, helpen ze je ook om verbanden te leggen tussen dingen die besproken worden in de fragmenten.
  • Oefen met radiofragmenten, podcasts, tv, muziek of YouTube. Een van de beste tips is om veel te oefenen met de taal waarvoor je de luistertoets hebt. Door veel te luisteren, wordt het verstaan en begrijpen makkelijker.
  • Oefen met meerkeuze vragen. Tijdens een luistertoets krijg je bijna altijd meerkeuze vragen. Hierbij lijken er vaak 2 antwoorden op elkaar. Zorg dus dat je hiermee oefent, zodat je tijdens de toets niet in de war raakt van de vragen en antwoorden.
  • Leer zo goed mogelijk je woordjes. Hoe groter je woordenschat, hoe meer kans dat je grote delen van een gesprek kunt begrijpen.
  • Blijf niet hangen bij een vraag. Sla de vraag over als je hem echt niet weet of vul gewoon wat in. Wanneer je blijft hangen, ga je achterlopen op de volgende fragmenten en let je niet meer goed op.
  • Probeer je te concentreren en focussen op de geluidsfragmenten. Sluit desnoods je ogen als je zo minder snel afgeleid bent. Wanneer je naar andere klasgenoten kijkt, raak je vaak afgeleid. Of erger nog… je moet lachen. Zo raak je je focus kwijt en hoor je niet goed wat er gezegd wordt.

Luistertoetsen kunnen een lastig onderdeel zijn voor de talen die je volgt. Misschien is een specifieke taal, of zijn alle talen, gewoon niet zo jouw ding. Probeer met bovenstaande tips toch je best te doen, om luistertoetsen zo goed mogelijk te maken. Heb je nou echt veel moeite met een bepaalde taal, neem dan bijles voor dat specifieke schoolvak. Zo kun je alsnog beter worden in de taal, met betere cijfers al resultaat!

Hulp nodig bij een specifiek schoolvak?

Kan jouw kind wel wat hulp gebruiken bij een specifiek vak? Dan is online bijles misschien de oplossing! Tijdens onze online bijles krijgt je kind één-op-één begeleiding van een ervaren begeleider, gericht op zijn of haar specifieke vragen.

Meer informatie over bijles