Wat doet een vestigingsmanager bij Lyceo?

Afbeelding voor Wat doet een vestigingsmanager bij Lyceo?

Wat doet een vestigingsmanager bij Lyceo?

We vroegen het Dionne Geurds (23), vestigingsmanager in Leiden:

Werken als vestigingsmanager is heel leuk en afwisselend, ik doe van alles en nog wat. Meestal werk ik ’s ochtends thuis. Dan beantwoord ik mijn mails, plan ik bijlessen in, keur ik uren goed van huiswerkbegeleiders en help ik bij de voorbereiding van de huiswerkbegeleiding door in ons systeem notities in te voeren bij leerlingen. Bijvoorbeeld dat een leerling bij ons zijn huiswerk Grieks moet doen, of dat een andere leerling zijn telefoon moet inleveren omdat hij anders afgeleid wordt. Dit doe ik vooral voor begeleiders die nog niet zo lang voor ons werken, ter ondersteuning.

Vertrouwen van leerlingen
In de middag ben ik altijd op één van de vestigingen en daar help ik waar ik kan. Als er een grote groep leerlingen is, help ik bijvoorbeeld met overhoren. Ik voer ook gesprekjes met leerlingen, om te kijken hoe het met hen gaat en of ze nog ergens hulp bij nodig hebben. Soms zit ik gewoon in een lokaal om te kijken, daar haal ik ook heel veel informatie uit.

Wat leuk is om te merken, is dat leerlingen het gevoel hebben dat ze bij me terecht kunnen als er iets is. Ze vertrouwen me en komen het vertellen als er iets niet goed gaat of juist wel. Daar doe je het toch allemaal voor!

Tips voor leerlingen én ouders
Als tip aan leerlingen zou ik willen meegeven dat onze Leren Leren-methode echt werkt! Het klinkt misschien een beetje suf, dat plannen, structureren, herhalen en reflecteren, maar het werkt wel. En als je dan gaat plannen, doe het realistisch. Niet teveel tegelijk, want als het niet lukt ben je meteen je motivatie weer kwijt.

Zorg ook dat je actief aan de slag gaat met je leerstof. Dus niet alleen doorlezen, maar bijvoorbeeld ook zelf samenvatten, aan iemand anders uitleggen, mindmaps maken. Zo krijg je de stof beter in je hoofd.’

Voor ouders heb ik ook wel een advies: ga er niet teveel bovenop zitten. Het is misschien moeilijk, maar het wordt meestal niet zo erg gewaardeerd. Toon interesse, weet waar je kind mee bezig is en bied waar nodig hulp aan, dat is het eigenlijk wel. Het is uiteindelijk toch de verantwoordelijkheid van je kind. En wij helpen graag!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor hem of haar is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Meer informatie over huiswerkbegeleiding