Leren voor je eindexamens? Maak een goede planning!

Nog een aantal weken tot de eindexamens! Stress? Niet nodig! Een goede leerplanning helpt je op weg. Examens zijn geen eitje, maar ze zijn wel goed te doen als je de leerstof goed plant.

Afbeelding voor Leren voor je eindexamens? Maak een goede planning!

Wanneer begin je met leren?

Start zo vroeg mogelijk met leren. Wanneer je het beste kan beginnen, hangt natuurlijk af van wat je fijn vindt en wat je gewend bent. Weet je van jezelf dat je veel moet herhalen om de stof te onthouden? Door vroeg te starten, heb je voldoende tijd om kleine stukjes te herhalen en te spreiden. Weet je van jezelf dat je liever iets korter leert en je lange tijd kan concentreren? Start dan bijvoorbeeld in maart.

Hoe plan je vakken om te leren?

Maak een tijdsschema van de periode die je nog hebt om te leren. Je kan er voor kiezen om de stof op te delen in kleine stukjes en zo alles te verspreiden over de komende weken. Zo kun je na school langzaamaan beginnen met herhalen. En zit je straks in je vrije weken voor je examens? Kies dan elke dag 2 vakken. Leer in de ochtend een bèta vak en in de middag een gamma vak of een taal. Zo blijf je fris.

Tips en tricks

  • Beloon jezelf en maak zo het leren voor je examens iets leuker. Spreek bijvoorbeeld af dat je na het eten van 19-20:30 leert, en je daarna Netflix aan mag zetten.
  • Stel voor elke dag dat je gaat leren een doel op voor een vak. Je kan hierbij denken aan: ‘Ik wil drie nieuwe hoofdstukken hebben samengevat’, of: ‘Ik heb geoefend met twee oefenexamens’.
  • Leer op verschillende manieren. Denk aan mindmaps, tekeningen over verhalen van geschiedenis of maak leerkaartjes met begrippen op de voorkant en uitleg aan de achterkant. Doordat je op verschillende manieren leert voor een vak, gebruik je meerdere delen van je hersenen en onthoud je de stof beter!
  • Probeer eens zelf een les te geven over een bepaald vak, gewoon alleen en in je eigen kamer. Als dit je lukt, dan weet je dat je boven de stof staat. Je kan het dan namelijk aan een ander uitleggen.
  • Probeer je leerwerk levend te maken: kijk een documentaire over het geschiedenisthema wat je moet leren of zoek filmpjes op YouTube over de politiek voor maatschappijwetenschappen. Actuele thema’s komen altijd terug in examens!

En nu nog houden aan je planning…

Zorg dat je je planning in de buurt hangt, bijvoorbeeld op de deur van je kamer. Zo word je er altijd aan herinnerd. Het is ook goed om te onthouden dat je klasgenoten en vrienden ook moeten leren. Je bent dus zeker niet de enige!

Hulp nodig bij de voorbereiding van je examens?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij de voorbereidingen van jouw (eind)examens? Schrijf je dan in voor een examentraining, voor het vak waar jij ondersteuning bij kunt gebruiken!

Meer informatie over examentraining