Examentips voor ouders deel 2

Afbeelding voor Examentips voor ouders deel 2

Als ouder kun je het niet snel goed doen: stel je een vraag, dan bemoei je je ‘overal’ mee. En stel je geen vraag, dan ben je niet geïnteresseerd genoeg. Gelukkig is het een fase, maar wel een lastige. Want je wilt graag helpen, maar dat wordt je niet makkelijk gemaakt. Drie tips om in examentijd toch van toegevoegde waarde te zijn voor je puber.

Tip 1: Verantwoord verwennen

Ken je dat: heb je net boodschappen gedaan, is de hele (koel)kast alweer leeg… Pubers eten alles wat los en vast zit en hebben daarbij vaak een voorkeur voor makkelijke snacks. Niks mis mee op zijn tijd, maar tijdens het leren kunnen de hersenen wel wat echte voeding gebruiken. Sluip dus een keer de kamer in met een heerlijke verse smoothie of een mooi opgemaakt broodje met iets gezonds. Je zou het niet zeggen, maar het wordt echt gewaardeerd!

Tip 2: Stuur je kind naar bed

Niet letterlijk natuurlijk, en ook niet om 8 uur ’s avonds, maar let er wel op dat je kind voldoende slaapt. Want de verleiding mag groot zijn om de nacht voor een examen ook nog door te leren, uiteindelijk heeft dat een averechts effect. Na een slechte nacht is de concentratie namelijk ver te zoeken en is de kans op onnodige fouten groot. Niet echt handig als je moet presteren. Toch maar naar bed sturen dus.

Tip 3: Zet je kind het huis uit

Ook deze tip moet je niet al te serieus nemen uiteraard. Wat we bedoelen te zeggen is: stimuleer je kind om ook eens wat anders te doen dan alleen maar leren. Lekker even sporten, een uurtje buiten hangen met vrienden, de hond uitlaten, het gras maaien: even eruit en het hoofd leegmaken. Leren gaat daarna ineens weer een stuk beter.

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jouw zoon of dochter nog wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens bij onze examentrainingen. In een 2- of 3-daagse training bereiden we jouw eindexamenkandidaat optimaal voor op de school- en eindexamens. We bieden examentrainingen op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau in alle vakken. En met locaties in heel Nederland zijn we bijna altijd bij jou in de buurt!

Lees hier meer over examentraining