Hoe kun je beter slapen?

Afbeelding voor Hoe kun je beter slapen?

De schooltijden veranderen helaas niet mee met het slaappatroon, dus de wekker gaat gewoon weer vroeg in de ochtend. Doordat pubers steeds later gaan slapen, maar nog steeds vroeg op moeten, kan er slaaptekort ontstaan. Dat proberen ze in het weekend in te halen door uit te slapen, maar aangezien ze dan nog later naar bed gaan dan doordeweeks, ontstaat er een ‘sociale jetlag’. De biologische klok raakt in de war, omdat de slaaptijden doordeweeks en in het weekend sterk verschillen.

Grote gevolgen

Als je te weinig slaapt, ben je overdag moe. Dat kun je merken aan je cijfers, maar ook aan andere dingen. Concentreren is lastiger, je wordt soms vergeetachtig en je humeur gaat er ook niet op vooruit.
Het is heel verleidelijk om cola, koffie en energiedrankjes te nemen om een beetje wakker te blijven. Geen goed idee, want die drankjes maken dat je lichaam niet doorheeft wanneer het tijd is om te slapen.

Wat kun je doen?

Al met al is een slaapprobleem wel iets om serieus te nemen, het heeft namelijk overal invloed op. Er zijn gelukkig wel tips die helpen om een betere nachtrust te krijgen.

Vaste bedtijden

Houd zoveel mogelijk dezelfde bedtijden aan, zowel doordeweeks als in het weekend. Lukt dit niet, bijvoorbeeld door een feestje in het weekend, probeer dan niet meer dan twee uur later op te staan dan doordeweeks. Anders bestaat de kans dat je ritme teveel verschuift.

Rustig afbouwen

Geen inspanningen meer vlak voor het slapen. Vanaf een uur voor het naar bed gaan liever geen beeldschermen en inspannende (sport)activiteiten meer. Bouw de dag rustig af, met een vast ritueel.

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor hem of haar is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Lees meer over huiswerkbegeleiding