Breuken in groep 6

In groep 6 krijgen leerlingen voor het eerst te maken met breuken. Voordat ze hier echt mee leren rekenen, is het belangrijk dat ze de basis goed beheersen. Wat is bijvoorbeeld de noemer? Hoe spreek je een breuk uit? Of hoe teken je 2/3? Allemaal basis onderdelen van breuken die jouw kind leert in groep 6. In deze blog vertellen we hoe jij jouw kind hiermee kunt helpen!

Afbeelding voor Breuken in groep 6

De basis van breuken leer je in groep 6. Deze bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Zo leert jouw kind:

  • wat tellers, noemers en breukstrepen zijn
  • hoe je een breuk aanvult tot een heel getal
  • hoe je breuken inkleurt
  • hoe je breuken uitspreekt
  • hoe je breuken op een getallenlijn plaatst

Wat is nou eigenlijk een breuk?

Een breuk komt voort uit het breken van iets wat heel is. Het geheel wordt zowel gebroken als verdeeld in gelijke delen. Een breuk is dus altijd een deel van een geheel.

We schrijven een breuk altijd met een teller, een noemer en een deelstreepje. De teller van de breuk staat boven het deelstreepje en de noemer eronder. De teller geeft aan hoeveel stukken er zijn in de breuk. De noemer staat voor het aantal stukken waar het geheel uit bestaat.

Tips om te oefenen met jouw kind

Start met het verdelen van voorwerpen onder een aantal personen. Bijvoorbeeld: je hebt 4 koekjes en er zijn 2 kinderen. Zo krijg je de som 4:2 = 2 koekjes per kind. Als je kind dit concept begrijpt, kun je door naar het verdelen van één voorwerp onder meerdere personen. Bijvoorbeeld: je hebt één pannenkoek voor 2 kinderen. 1:2 = een halve pannenkoek per kind.

Teken breuken uit in een rechthoek of cirkel. Breuken zijn vaak nog makkelijker uit te leggen wanneer je deze uittekent. Zo heeft jouw kind een beter overzicht van het geheel. Je kunt jouw kind zo de breuken zelf laten inkleuren en verdelen.

Leer je kind meervoudige breuken door te beginnen met een eenvoudige breuk. Voor jouw kind kan het misschien makkelijker zijn om 4x 1/5 te begrijpen dan direct 4/5. Knip bijvoorbeeld een cirkel in 5 gelijke stukken. Begin vervolgens met 1 van de 5 stukken en tel er constant 1 bij op. Zo ziet jouw kind dat een breuk als 4/5 gewoon uit 4 stukken van de 5 bestaat.

Oefen tijdens het eten met breuken. Sommige etenswaren lenen zich goed voor het leren van breuken. Denk aan pizza, taart, of een chocoladereep. Wanneer je dit eet, kun je jouw kind het eten in gelijke stukken laten verdelen. Zo maak je het oefenen leuk en lekker!

Maak gebruik van spellen met breuken. Er bestaan verschillende spellen, waarmee je kunt oefenen met breuken. Zo zijn er het pizza breukenspel, het breukenkaartspel, breukendobbelstenen, breukensets en nog veel meer.

Oefen samen in oefenboeken voor rekenen in groep 6. Online zijn er tal van oefenboeken te vinden, waarmee je kunt oefenen met breuken. Zo hoef je niet constant hetzelfde spel te spelen, of heel veel chocolade en pizza te eten. ;) Hieronder vind je alvast onze oefenboeken, om een goede start te maken.

Veel oefenen is key. Uiteindelijk is het belangrijk dat je kind veel oefent met breuken. Of dit nou met een spel, eten, of een oefenboek is. Hoe meer je kind oefent, hoe beter hij of zij wordt met breuken.

Wanneer jouw kind dit allemaal onder de knie heeft, beheerst hij of zij een goede basis voor het rekenen met breuken in groep 7 en groep 8. Breuken zijn uiteindelijk ook een goede basis voor het leren rekenen met procenten. Iets wat je in je gehele leven nog zult gebruiken!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je kind wel wat extra hulp en uitleg gebruiken bij rekenen? Wie weet dat basisschool bijles iets voor hem of haar is! Tijdens basisschool bijles geven we jouw kind een extra steuntje in de rug, gericht op rekenen.

Meer informatie over bijles rekenen
Kommagetallen en breuken Groep 6
€ 24,95
Maten en gewichten Groep 6
€ 24,95
Sommen Groep 6
€ 24,95
Begrijpend lezen Groep 6
€ 24,95
Spelling Groep 6
€ 24,95
Taal en werkwoordspelling Groep 6
€ 24,95
Lezen Groep 5/6
€ 24,95