Examentips voor ouders deel 3

Afbeelding voor Examentips voor ouders deel 3

Je kind mag het dan zwaar hebben met die examens, voor jou als ouder valt het ook niet mee. Want je wilt graag helpen, maar hoe? Ook voor jou elke keer 3 tips, om het leven voor jezelf en je kind wat makkelijker te maken.

Tip 1: Wat er ook gebeurt: blijf rustig.
Het valt natuurlijk niet mee, als de stress door het huis giert. Maar de beste tip is toch echt om zo rustig mogelijk te blijven. Want als je kind zenuwachtig is en jij gaat mee lopen stressen, dan is het uiteindelijk helemaal niet meer te doen. Probeer dus het hoofd koel te houden en rust uit te stralen, zodat je kind misschien ook beter kan ontspannen. Zodra hij of zij de deur uit is om het examen te maken, kun je altijd nog je nagels eraf bijten. Of een kopje thee zetten.

Tip 2: Zorg dat je op de hoogte bent
Je weet het vast zelf ook nog wel: er komt veel kijken bij examen doen. Wat moet je precies allemaal leren, wat mag je wel of niet meenemen naar het examen, hoe lang duurt het, enzovoort. Het is handig als jij als ouder ook weet wat wel de bedoeling is en wat juist niet. Want niks zo irritant voor een gestreste puber als een ouder die net de verkeerde dingen vraagt of zegt. Weet je het een keer echt niet? Ga het dan samen met je kind uitzoeken.

Tip 3: Let op de schermtijd
Dit is meteen de moeilijkste tip: probeer de schermtijd van je kind te beperken. Want er moet altijd wel een appje gestuurd worden naar een klasgenoot met een dringende vraag. Of bepaalde stof staat – echt waar – alléén op de telefoon. Maar voor je het weet wordt er meer op de telefoon gekeken dan naar de lesstof en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Probeer daarom voorafgaand aan de examens afspraken te maken over het gebruik van de beeldschermen. Succes!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jouw zoon of dochter nog wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens bij onze examentrainingen. In een 2- of 3-daagse training bereiden we jouw eindexamenkandidaat optimaal voor op de school- en eindexamens. We bieden examentrainingen op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau in alle vakken. En met locaties in heel Nederland zijn we bijna altijd bij jou in de buurt!

Meer informatie