Hoe maak je een spreekbeurt op de basisschool?

In groep 4 of 5 moet je kind waarschijnlijk voor het eerst een spreekbeurt geven voor de klas. Omdat dit nieuw is, kan dit best even spannend zijn. Maar met behulp van deze tips kunnen jullie alvast aan de slag met het voorbereiden van de spreekbeurt! Allereerst is het handig om te weten dat een spreekbeurt meestal rond de 15 minuten moet duren. Dit kan verschillen per school. Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de lengte van de spreekbeurt tijdens het schrijven/maken ervan.

Afbeelding voor Hoe maak je een spreekbeurt op de basisschool?

Tip 1. Help je kind bij het uitkiezen van een onderwerp dat hem of haar aanspreekt. Wat is nou echt iets dat hem of haar interesseert? Is dat bijvoorbeeld een bepaalde sport, een land of een dier? Zolang het maar iets is wat joúw kind interesseert of waarvan hij of zij het leuk zou vinden als de klas er meer over te weten komt! Dat maakt het namelijk een heel stuk makkelijker én leuker om erover te schrijven. Is het lastig om een onderwerp te kiezen? Op het internet zijn er tal van onderwerpen voor spreekbeurten te vinden, die jullie als inspiratiebron kunnen gebruiken!

Tip 2. Ga samen met jouw kind aan de slag met het maken van een woordweb. Maar hoe pak je dit aan? Pak een vel papier, schrijf het onderwerp in het midden op en schrijf alle woorden waarvan je kind weet dat ze iets met het onderwerp te maken hebben er omheen. Zo creëer je een handig overzicht en zie je waar jullie eerst nog wat meer over moeten uitzoeken voordat de verzamelde informatie volledig is.

Tip 3. Ga nu samen met je kind op zoek naar informatie die jullie kunnen gebruiken ter ondersteuning van de spreekbeurt. Je kunt hiervoor informatie van allerlei verschillende plekken halen. Probeer hiervoor zoveel mogelijk informatieve websites van het internet te gebruiken of boeken, kranten en tijdschriften uit de bibliotheek.

En misschien bestaat er wel een informatieve documentaire over het gekozen onderwerp? Zet deze informatie vervolgens in een bestand, zoals bijvoorbeeld in een Word of Pages document. Hebben jullie geen computer tot je beschikking? Dan kun je de informatie natuurlijk ook opschrijven in een schrift!

Tip 4. Hebben jullie alle informatie verzameld die nodig is voor het compleet maken van het verhaal? Dan kunnen jullie gaan starten met het opdelen van deze informatie in hoofdstukken. Zet de hoofdstukken in een logische volgorde, het maken van een tijdlijn kan hierbij helpen! Staan de hoofdstukken op een rijtje? Dan kunnen jullie gaan schrijven! Begin met de inleiding: waarom heb je voor dit onderwerp gekozen? In het middenstuk vertel je eigenlijk alles wat je over het onderwerp kwijt wil.

Schrijf per hoofdstuk de belangrijkste gevonden informatie op, maar let erop dat dit wel in eigen woorden gebeurt. Sluit af met het slot. Het slot gebruik je om een samenvatting of conclusie over je onderwerp te geven. Daarnaast is dit hét moment om aan  klasgenoten te vragen of zij nog vragen hebben. Vergeet deze vraag dus niet te verwerken aan het einde!

Tip 5. Is de spreekbeurt helemaal uitgeschreven? Dan is het een waardevolle toevoeging om een presentatie te maken via Powerpoint, Prezi of Google presentaties. Hierin kunnen jullie per hoofdstuk of deelonderwerp de belangrijkste steekwoorden noteren, die als geheugensteuntje voor je kind fungeren tijdens het presenteren. Daarbij is het extra leuk om afbeeldingen te verwerken in de presentatie. Deze houden de aandacht van de klas namelijk langer vast en zorgen ervoor dat de informatie beter in hun geheugen blijft hangen!

Met deze tips kun jij samen met jouw kind aan de slag met het maken van een spreekbeurt. Zorg dat je kind ook veel zelf doet, daar leert hij of zij immers het meeste van en het komt goed van pas in zijn of haar verdere schoolcarrière. Succes met de spreekbeurt!

Extra steuntje in de rug nodig?

Tijdens basisschool bijles zorgen wij ervoor dat jouw zoon of dochter een extra steuntje in de rug krijgt, gericht op taal en rekenen. Opgelopen achterstanden worden ingehaald en je kind krijgt weer plezier en zelfvertrouwen in het leren.

Meer informatie over basisschool bijles

Thuis oefenen?

Begrijpend lezen Groep 4
€ 24,95
Lezen Groep 3-4
€ 24,95
Begrijpend lezen Groep 5
€ 24,95
Lezen Groep 5/6
€ 24,95
Regelboekje Taal en spellen
€ 24,95