Wat zijn leuke musea in Nederland?

Bezoek jij wel eens een museum? Of vind je musea maar saai, omdat je denkt dat je er alleen maar schilderijen kunt bekijken? Dat is zeker niet het geval! Nederland kent een grote verscheidenheid aan leuke musea. Van kunst en wetenschap tot biologie en geschiedenis. Er zit voor iedereen wel wat tussen. Wist je al dat het binnenkort Museumweek is? Van zaterdag 1 april t/m vrijdag 7 april organiseren veel musea daarom speciale events of hanteren ze fijne kortingen! Dat maakt het misschien al een stukje aantrekkelijker om die musea eens een nieuwe kans te geven!

Afbeelding voor Wat zijn leuke musea in Nederland?

Hieronder delen we een aantal leuke musea in Nederland voor jou om te bezoeken!

Museum Voorlinden in Wassenaar

Een doolhof, mini liftjes of een zwembad waar je niet nat in wordt. In museum Voorlinden kan het allemaal. In dit museum staan verschillende tentoonstellingen, waar je zelf een betekenis aan kunt geven. Je vindt hier voornamelijk moderne en hedendaags kunst, die vooral bestaat uit zogenoemde belevingskunstwerken. Deze kunstwerken bestaan uit schilderijen, sculpturen, videokunst en installatiekunst. Het idee hiervan is dat je dus volledig jouw eigen belevenis aan de kunstwerken kunt koppelen. Om het nog leuker te maken kan je een deel van de kunst ook betreden. Daarnaast zijn er voor de kleintjes speciale ‘ik zie ik zie’ kaartjes waarmee ouder en kind op een speelse manier de kunst kunnen bekijken en bespreken. Het museum is dan ook geschikt voor alle leeftijden.

Nemo Science museum in Amsterdam

Ben jij helemaal gek van natuurkunde, scheikunde of biologie? Dan is het Nemo Science Museum echt wat voor jou! Dit is namelijk het grootste science museum van Nederland. In dit interactieve museum kun je zelf experimenten uitvoeren op het gebied van wetenschap en technologie. Het museum bestaat uit 5 verdiepingen vol tentoonstellingen en experimenten en is voor alle leeftijden. Dus heb jij je altijd al afgevraagd waar die ‘cloud’ nou eigenlijk is? Of hoe het leven in het heelal werkt? Breng dan een bezoekje aan het Nemo Science Museum.

Escher in het Paleis in Den Haag

Vogels worden vissen of trappen lijken oneindig. Je hebt vast wel eens een print van Escher voorbij zien komen in een wiskundeboek of tijdens de tekenlessen. Bij Escher in het Paleis kun je 120 prenten bekijken waarin deze grafisch kunstenaar werkt met perspectief, ruimte en werkelijkheid. Van Italiaanse landschappen en onmogelijke gebouwen tot metamorfoses, illusies, spiegelingen, oneindigheden, vlakvullingen en herhalingen. Bewonder de meest bijzondere prenten die soms onmogelijk lijken of vragen oproepen. En maak een leuke foto in de Escher kamer waar je ineens groter lijkt dan je ouders ;-).

Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

De Watersnoodramp is een van de grootste rampen uit de geschiedenis van Nederland. Je hebt dit dan ook vast wel eens voorbij horen komen. Het Watersnoodmuseum behandelt weliswaar een iets zwaarder thema dan de andere genoemde musea, maar is wel bijzonder leerzaam. In dit museum leer je namelijk alles over de watersnoodramp zelf, het herstel en de opbouw van daarna, maar ook over het belang van de deltawerken en eventuele risico’s in de toekomst. Ondanks dat de ramp lang geleden is, zijn de risico’s er namelijk nog steeds. Er wordt in het museum daarom veel uitgelegd over de deltawerken en of deze ons in de toekomst nog genoeg kunnen beschermen. Een interessant museum dus, voor zowel geschiedenis als aardrijkskunde fanaten. 

Corpus in Leiden

Altijd al willen weten hoe ons lichaam reageert op een splinter? Of hoe een nieuw leven in de baarmoeder ontstaat? In het Corpus in Leiden vind je antwoord op dit soort vragen. Je maakt hier namelijk een reis door het menselijk lichaam. De reis begint bij de knie en loopt helemaal tot de hersenen. Bij elk onderdeel is er wel iets leuks te doen. Loop bijvoorbeeld door een oor, spring op een tong of adem mee in de longen. Met behulp van een audiotour krijg jij alle informatie over de verschillende onderdelen mee. Handig voor tijdens de  biologieles!

Hulp nodig bij een specifiek schoolvak?

Kan jouw kind wel wat hulp gebruiken bij een specifiek vak? Dan is bijles misschien de oplossing! Tijdens onze bijles krijgt je kind één-op-één begeleiding van een ervaren begeleider, gericht op zijn of haar specifieke vragen.

Meer informatie over bijles