Met plezier komen
Leerlingen die bij Lyceo huiswerkbegeleiding of bijles krijgen, hebben er vaak al een hele schooldag op zitten. Ze zien hun vrienden en klasgenoten naar huis fietsen, terwijl zij nog door moeten. Bas van der Eijk, vestigingsmanager locatie IJselstraat: ”Een setting waarin de leerling alleen maar gedwongen wordt te leren of huiswerk te maken is geen fijne plek. Daarom vinden we het belangrijk dat ze met plezier bij ons komen, ook al moet er gewerkt worden.”
Sociale activiteiten
Het creëren van een positieve en plezierige leeromgeving staat op de vestigingen in Amsterdam dan ook centraal. Yasmin Mahomed, verantwoordelijk voor de vestiging Schoolkitchen, waar met extra kleine groepen wordt gewerkt, vertelt: ”We bouwen tussen het leren door zoveel mogelijk sociale activiteiten in.” Dat wordt bijvoorbeeld gedaan door een tafelvoetbaltafel op scholenvestiging Geert Grote College en een pingpongtafel op locatie IJselstraat. In de pauzes maken zowel leerlingen als vestigingsmanagers én begeleiders daar gretig gebruik van. Yasmin ziet dat dit de onderlinge banden versterkt en de sfeer op de locatie bevordert.
Voetbalverenigingen
Dat sport en beweging belangrijk zijn voor de Amsterdamse Lyceo-vestigingen, blijkt ook uit het feit dat er veel wordt samengewerkt met lokale voetbalverenigingen. ”We vinden het belangrijk dat kinderen school en sport goed kunnen combineren, want wie lekker in zijn vel zit, leert beter,” zegt Josie Wessel van locatie Linneaushof.
Veiligheid en verbondenheid
Ook bij het succes van de huiswerkbegeleiding speelt sociale interactie echter een cruciale rol. Dat ziet Celeste van den Bosch, die de Lyceo-leerlingen van het Geert Groote College onder haar hoede heeft. ”We willen een leeromgeving bieden die niet alleen gericht is op leren, maar waarin een gevoel van veiligheid en verbondenheid gecreëerd wordt.” Vestigingsmanager van Amstelveen-locatie SBA Rebecca Besteman legt uit dat dat vooral met het opbouwen van vertrouwen te maken heeft. ”Daardoor voelen leerlingen zich op hun gemak en worden ze gesteund in hun schoolse én hun persoonlijke ontwikkeling. Dan gaan ze zich ook eerder actief inzetten én openstellen: voor hun leerwerk, maar ook voor eventuele persoonlijke obstakels die ze tegenkomen.” Mede-vestigingsmanager in Amstelveen Lisette Pot: ”Wanneer leerlingen merken dat ze meer zijn dan een leerling en dat ze gezien en gehoord worden als persoon, groeit hun zelfvertrouwen en betrokkenheid bij de begeleiding.”
Effectiever en leuker
De missie van deze Amsterdamse vestigingen? ”Dat leerlingen niet alleen bij ons komen om hun huiswerk te maken, maar ook om zich deel te voelen van een positieve groep,” vertelt Yannick van Druijten, vestigingsmanager op scholenlocatie Berlage Lyceum. ”Daardoor wordt leren niet alleen effectiever, maar ook leuker. Dat is essentieel voor het algehele welzijn en succes van de leerling.”