Eindexamens 2021

Op deze pagina houden wij je op de hoogte van alle ontwikkelingen omtrent het eindexamen van 2021.

Op vrijdag 12 februari werd bekend gemaakt dat de eindexamens dit schooljaar doorgaan. Wel zijn er aanpassingen in de regels waardoor je wat ruimere mogelijkheden hebt om het examen af te leggen. Hieronder hebben we ze even voor je op een rijtje gezet:

  • Het tweede tijdvak voor het centraal examen wordt verlengd van 4 dagen naar 10 dagen. Wanneer je bijvoorbeeld ziek bent, kun je het volledige eindexamen in het tweede tijdvak afleggen. Ook kun je 1 of meerdere vakken doorschuiven naar het tweede tijdvak, zodat je meer tijd hebt om je voor te bereiden!
  • Je krijgt een extra herkansing voor het centraal examen, waarmee je er nu in totaal twee hebt.
  • Daarnaast mag je 1 vak niet mee laten tellen voor het bepalen van de uitslag. Dit vak mag geen kernvak zijn. Voor het vmbo is Nederlands een kernvak, voor het havo en vwo zijn Nederlands en Engels en voor zover van toepassing wiskunde (A, B of C) kernvakken. Het gaat om het wegstrepen van een eindcijfer voor een heel vak. Het wegstrepen van een eindcijfer kan alleen als je hierdoor alsnog kan slagen. Het eindcijfer van het weggestreepte vak blijft wél zichtbaar op de cijferlijst. Je kunt het vak niet laten vallen en moet dus wel het volledige examen afleggen.
  • Leerlingen die in het tweede tijdvak opgaan voor de eerste kans van het centraal examen van 1 of meerdere vakken maken in het examenjaar 2020-2021 in een extra, derde tijdvak een eventuele herkansing. Deze maatregel geldt, net als de hierboven genoemde maatregelen, ook voor staatsexamenkandidaten.

Voor leerlingen in het vmbo zijn er extra wijzigingen, namelijk:

  • Leerlingen die examen doen in het beroepsgerichte profielvak in het vmbo sluiten dit vak in het schooljaar 2020-2021 af met een schoolexamen. Dit is in plaats van een centraal schriftelijk en praktisch examen.
  • Scholen kunnen digitale flexibele examens (centrale examens) in het vmbo-bb en vmbo–kb afnemen tot uiterlijk 23 juli 2021.

Klik hier om het examenrooster 2021 te bekijken.

De komende periode wordt een spannende tijd. Wij helpen je graag bij de voorbereidingen zodat je met meer kennis en vol zelfvertrouwen je eindexamens ingaat, bijvoorbeeld met een examentraining. Al onze examentrainingen gaan door en vinden plaats op locatie. Hieronder zie je hoe wij je kunnen ondersteunen. Heb je vragen of kunnen we je ergens anders bij helpen? Neem dan contact op met onze klantenservice via 071-7900040.

Examentraining

De eindexamens beginnen al bijna! Met een examentraining van Lyceo krijg je meer zelfvertrouwen, werken we samen aan het beste resultaat én scoor jij gemiddeld 0,9 punt hoger. Tijdens een twee- of driedaagse examentraining in kleine groepen, behandelen enthousiaste en ervaren begeleiders de belangrijkste lesstof van het examenjaar en kun je al je vragen stellen. Onze examentrainingen zijn te boeken voor vmbo-tl, havo en vwo. Ook voor de examens die plaatsvinden in het tweede tijdvak organiseren wij examentrainingen. En met locaties in heel Nederland, zijn we altijd wel bij jou in de buurt.

Lyceo Examen Oefenen

Wil jij, naast de Lyceo examentraining, thuis verder oefenen? Kies dan voor Lyceo Examen Oefenen. Hiermee krijg je toegang tot onze digitale leeromgeving met uitlegfilmpjes, aanvullende theorie, oefenopgaven en een eindtoets. Ook geven we je uitgebreide feedback zodat je weet aan welke onderdelen je nog extra aandacht moet besteden.

Lyceo Samenvatting

Dit schooljaar hebben we iets nieuws ontwikkeld voor examenkandidaten, namelijk: Lyceo Samenvatting! Met Lyceo Samenvatting heb jij een compleet en compact overzicht van de volledige examenstof van één vak. Het boekje geeft inzicht in de verbanden en samenhang tussen examenonderwerpen en een korte uitleg van wat je moet weten voor je eindexamen. Je kunt Lyceo Samenvatting als aanvulling op een examentraining toevoegen in je winkelmandje of los bestellen.

Doe de examencheck!

Hoe goed ken jij de stof voor je (school)examens? Doe de Lyceo examencheck! Door middel van 10 vragen weet je of je de stof goed beheerst en zie je meteen waar je nog wat meer aandacht aan moet besteden. Gewoon gratis en via je mobiel. Handig toch?

Hulp bij het leren

Leren voor je school- en eindexamens is soms best lastig. Wij helpen je graag! Download de gratis Lyceo planner en bekijk per vak de belangrijkste tips die je helpen met het leren en je examens goed te maken.

Lyceo Legt Uit

Wist je dat wij een YouTube kanaal hebben? Hier vind je filmpjes van onze toptrainers, van alle vakken en op alle niveaus. Van molrekenen tot het moessonklimaat en van drogredenen tot het herleiden van formules. Abonneer je dus snel op ons kanaal om niets te missen!

Oefenexamens

Het oefenen van (oude) examens kan je heel goed helpen in de voorbereiding. Je weet zo veel beter wat je op je eindexamen kunt verwachten en ziet meteen aan welke vakken je nog wat meer aandacht moet besteden. Bij ons vind je oefenexamens voor elk vak en elk niveau.

Cookie instellingen

Voordat je verder gaat vragen wij toestemming voor het plaatsen van cookies.
Meer informatie