Volg een examentraining!

Het examenjaar is voor leerlingen én hun ouders vaak een spannend jaar. Met een examentraining van Lyceo bereidt jouw kind zich optimaal voor op een school- of eindexamen.

Lyceo examentraining in het kort

Een examentraining van Lyceo duurt twee aaneengesloten dagen en verloopt volgens een vast programma. Tijdens een examentraining worden leerlingen door enthousiaste en ervaren begeleiders voorbereid op de school- en eindexamens. We werken hierbij met eigen ontwikkeld lesmateriaal. Zo zorgen we ervoor dat jouw kind de examenstof goed in de vingers krijgt en met zelfvertrouwen de examens ingaat. Examentrainingen vinden plaats in elk weekend en alle schoolvakanties.

Wil je direct zien welke examentrainingen er bij jou in de buurt worden gegeven? Kies hierboven het niveau van je kind, en eventueel het vak en je woonplaats. Vind je niet wat je zoekt, bel ons dan op 071-79 000 40 en we gaan voor je op zoek naar een plek!

Boek nu een examentraining!

 • Goede voorbereiding op de school- en eindexamens
 • Leerlingen scoren gemiddeld 0,7 punt hoger op het eindexamen
 • Alle vakken voor vmbo-tl, havo en vwo
 • In alle weekenden & schoolvakanties
 • Door heel Nederland
 • Met Lyceo Examen Oefenen kun je thuis aan de slag met uitlegfilmpjes, theorie, oefenopgaven en een eindtoets!
Boek een examentraining 
--- Test jouw examenkennis

Doe de gratis Examencheck!

Zit je in je examenjaar en ben je benieuwd hoe goed je de stof kent voor je (school) examens? Doe dan de gratis Lyceo examencheck! Door middel van 10 vragen weet je of je de stof goed beheerst. Je ziet ook aan welke stof je nog meer aandacht kan besteden. Vragen op elk niveau en voor ieder vak. Gewoon gratis en via je telefoon of computer. Handig toch?

Doe hier de gratis Examencheck!

De voordelen van een examentraining

Een examentraining is onder andere geschikt voor leerlingen die moeite hebben met een of meerdere vakken, een goede cijferlijst nodig hebben voor een vervolgopleiding of die behoefte hebben aan extra zekerheid. Zo zitten er veel voordelen aan het volgen van een examentraining.

Vol zelfvertrouwen de examens in
Scoor gemiddeld 0,7 punt hoger op het examen
Eigen ontwikkeld lesmateriaal: Lyceo Examenbundels
Elk weekend en alle schoolvakanties
Alle vakken voor vmbo-tl, havo en vwo
Altijd bij jou in de buurt

Examentraining voor vmbo-tl, havo en vwo

Lyceo biedt examentraining aan in alle vakken op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau. Onze examentrainingen zorgen er op alle niveaus voor dat je kind goed voorbereid en met zelfvertrouwen het examen ingaat. De examentrainingen duren voor zowel vmbo-tl en havo, als voor vwo twee dagen.

Examentraining vmbo-tl
Boek een examentraining voor een vak op vmbo-tl-niveau bij jou in de buurt.
Examentraining havo
Boek een examentraining voor een vak op havo-niveau bij jou in de buurt.
Examentraining vwo
Boek een examentraining voor een vak op vwo-niveau bij jou in de buurt.

Hoe ziet een examentraining eruit?

Tijdens een examentraining leggen trainers de volledige theorie uit, maken de leerlingen klassikaal opdrachten en gaan de leerlingen vooral zelf aan de slag met het oefenen van examenopgaven. Uiteraard is er ook tijd om vragen te stellen. Zorg er daarom voor dat jouw kind precies weet wat de examenstof is en dat ze de theorie kennen. Besteed extra aandacht aan de onderwerpen die je kind lastig vindt en bedenk bij elk onderwerp twee of drie vragen die hij of zij aan de trainers zou willen stellen. Zo maakt je kind optimaal gebruik van onze begeleiding.

De tweedaagse examentrainingen bestaan uit een aantal blokken van ongeveer twee uur:

 1. De theoriepresentatie: De presentatie geeft een overzicht van de stof en geeft daarnaast structuur door middel van handige stappenplannen.
 2. Voorbeeldopdrachten: De hoofdtrainer maakt (aan de hand van het door Lyceo ontwikkelde stappenplan) samen met de klas een opdracht.
 3. De inleveropdracht: De leerlingen maken zelf de opdracht zonder hulp van anderen. De trainer kijkt de opdracht na en legt nadien de eventuele fouten klassikaal of individueel uit.
 4. De totaalopdrachten: Deze worden aan het einde van de dag gemaakt en zijn bedoeld om alle stof te herhalen en de leerlingen zelfstandig te laten oefenen met het puntensysteem en het stappenplan. De opdrachten worden gezamenlijk of individueel besproken/nagekeken.
 5. Het proefexamen: De leerlingen maken aan het eind, geheel of gedeeltelijk, een proefexamen, welke vervolgens klassikaal besproken wordt.
Download de brochure

Examentraining vakken

Bekijk de examentrainingen per vak, om een beter beeld te krijgen van wat we bij ieder vak behandelen.

Hoe werkt het?

Onze examentrainers
We werken met student-begeleiders die uitblinken in het vak waarin ze examentraining geven. Zij staan qua leeftijd en belevingswereld dicht bij leerlingen en kunnen hen daardoor goed inspireren en motiveren. Onze trainers worden beoordeeld met een 8,3: een cijfer waar we trots op zijn!
Het lesmateriaal
Tijdens de examentraining werken leerlingen met onze Lyceo Examenbundels, met extra opgaven voor thuis. De inhoud van de bundels herzien we elk jaar, gebaseerd op het CITO examenprogramma. We behandelen hierin natuurlijk alle examenleerstof, maar ook examenopgaven uit voorgaande jaren. Verder staan er handige hulpmiddelen in, zoals een formuleoverzicht of een signaalwoordenlijst.
Samenwerking met CJP
Sinds een paar jaar werken we als enige aanbieder van examentraining samen met CJP. CJP is een onafhankelijk platform voor inspiratie en voordeel. Met de CJP-pas scoor jij korting op veel merken, culturele uitjes en events. Heb jij een CJP-pas? Dan krijg je ook korting op onze examentrainingen! De kortingscode ontvang je via CJP.

Onze examentrainingen zijn bewezen effectief

Het gebruik van onder andere bovenstaande methodes zorgt ervoor dat de examentrainingen van Lyceo bewezen effectief zijn. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economische onderzoek, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Deelnemers aan onze examentrainingen scoren gemiddeld 0,7 punt hoger op hun eindexamen! Daarnaast geven leerlingen zelf aan veel baat te hebben bij de herhaling van alle examenstof, de extra uitleg en de vaste structuur waarmee de stof wordt behandeld.

Bekijk het onderzoek

Onze methodes

Bij Lyceo werken we met wetenschappelijk onderbouwde methodes, zo ook voor de examentrainingen. Tijdens onze examentrainingen krijgen leerlingen kwalitatief goede instructies en worden zij actief betrokken bij de training. Een begeleider controleert daarom in alle fasen van het leertraject of jouw kind de stof goed begrijpt. Verder maken onze begeleiders gebruik van feedback en voorbeelden. Feedback is een van de krachtigste hulpmiddelen om het leren te bevorderen. Daarnaast zorgen voorbeelden voor begrip, waarbij er niet te veel druk wordt gelegd op het werkgeheugen.

Meer informatie

Extra begeleiding nodig?

Bekijk hieronder hoe wij jouw kind, naast examentrainingen, nog meer kunnen ondersteunen in het examenjaar!

Lyceo Examen Oefenen
Wil jouw kind, naast de Lyceo examentraining, thuis verder oefenen? Kies dan voor Lyceo Examen Oefenen. Hiermee krijgt je zoon of dochter toegang tot onze digitale leeromgeving met uitlegfilmpjes, aanvullende theorie, oefenopgaven en een eindtoets. Ook geven we uitgebreide feedback zodat je kind weet aan welke onderdelen hij of zij nog extra aandacht moet besteden.
Lyceo Samenvatting
Met Lyceo Samenvatting heeft jouw kind een compleet en compact overzicht van de volledige examenstof van één vak. Het boekje geeft inzicht in de verbanden en samenhang tussen examenonderwerpen en een korte uitleg van wat je kind moet weten voor zijn of haar eindexamen. Je kunt Lyceo Samenvatting als aanvulling op een examentraining toevoegen in je winkelmandje of los bestellen. Handig als extraatje bij de examentraining of juist voor de vakken waarvoor je kind geen examentraining volgt.
Lyceo Legt Uit
Op ons YouTube kanaal vind je filmpjes van onze toptrainers, van alle vakken en op alle niveaus. Van molrekenen tot het moessonklimaat en van drogredenen tot het herleiden van formules. Abonneer je dus snel op ons kanaal om niets te missen!
Oefenexamens
Het oefenen van (oude) examens kan jouw kind heel goed helpen in de voorbereiding. Leerlingen weten zo veel beter wat ze op het eindexamen kunnen verwachten en zien meteen aan welke vakken ze nog wat meer aandacht moeten besteden. Bij ons vind je oefenexamens voor elk vak en elk niveau.
Tips voor alle vakken
Leren voor je school- en eindexamens is soms best lastig. Wij helpen jouw kind graag! Download de gratis Lyceo planner en bekijk per vak de belangrijkste tips die je zoon of dochter kunnen helpen met het leren en de examens goed te maken.
Het Lyceo Examenjaar
Wil je er zeker van zijn dat jouw kind het maximale uit het examenjaar haalt? Dan is Het Lyceo Examenjaar de oplossing! Tijdens Het Lyceo Examenjaar helpen we leerlingen met een combinatie van bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, coaching, bijlessen en examentrainingen. Dit is een op maat gemaakt programma, afgestemd op de behoeften en wensen van jouw zoon of dochter. Het doel is om op een fijne manier het examenjaar door te komen. Mét mooi resultaat, zelfvertrouwen en goede cijfers.
Ezelsbruggetje nodig?
Heeft jouw zoon of dochter moeite met het onthouden van moeilijke lesstof? Neem dan eens een kijkje op ezelsbruggetje.nl. Hier vind je honderden handige ezelsbruggetjes die jouw kind helpen bij het leren. Heeft hij of zij zelf dé ultieme tip voor een ezelsbruggetje? Dan kunnen zij deze ook met andere leerlingen delen.
Veelgestelde vragen
over onze examentrainingen
 • Hoelang duurt een examentraining?    

  Een examentraining duurt twee aaneengesloten dagen. Bij vmbo-tl duren de trainingsdagen van 9.00-15.30 uur. Bij de havo en vwo trainingen duren deze van 9.00-17.00 uur.

 • Hoeveel kost een examentraining?    

  • Een tweedaagse vmbo-tl examentraining kost €325
  • Een tweedaagse havo of vwo examentraining kost €335

 • Waar kan ik een examentraining volgen?    

  Je kind kan op verschillende locaties door heel Nederland een examentraining volgen. Klik hier om de beschikbare locaties bij jou in de buurt te bekijken.

 • Voor welke vakken kan ik een examentraining volgen?    

  Voor vmbo-tl kan je kind een examentraining volgen voor aardrijkskunde, biologie, Engels, Frans, Nederlands, Duits, economie, Nask 1, Nask 2 en wiskunde.

  Voor havo en vwo kan je kind een examentraining volgen voor aardrijkskunde, biologie, economie, natuurkunde, scheikunde, wiskunde A/B/C, bedrijfseconomie, geschiedenis, Duits, Engels, Frans, Latijn (vwo), Nederlands, Grieks (vwo).

 • Wanneer vinden de examentrainingen plaats?    

  Onze examentrainingen vinden het hele jaar door plaats, in alle weekenden en schoolvakanties. Klik hier om de beschikbare trainingen te bekijken.

 • Ik woon ver weg van de examentraining. Kan ik overnachten?    

  Nee, wij verzorgen geen overnachtingen. Uiteraard kunnen wij wel meekijken voor een hotel in de buurt van de examentraining.

 • Is de lunch inbegrepen?    

  Nee, je kind dient zelf lunch mee te nemen. Sommige locaties bevinden zich dichtbij een supermarkt of bakker waardoor je kind in de lunchpauze even wat kunt halen.

 • Moet ik mijn schoolboeken en/of overig lesmateriaal meenemen?    

  Nee, het lesmateriaal is inbegrepen bij Lyceo examentrainingen. Je kind krijgt van ons een Lyceo examenbundel welke hij of zij na de training ook mee krijgt. Er is een duidelijke structuur aangebracht in de examenstof, zodat alle onderdelen aan de beurt komen en je kind zich optimaal voorbereidt op het examen. Vergeet de grafische rekenmachine niet mee te nemen!

 • Ik zit niet in mijn examenjaar, is een examentraining dan geschikt voor mij?    

  De examentrainingen richten zich vooral op alle stof in het examenjaar. Je kind kan deze examentrainingen goed gebruiken ter voorbereiding op zijn of haar examenjaar. Tijdens de zomervakantie organiseren we trainingen op alle niveaus en voor alle vakken. Deze kan je kind volgen voordat hij of zij aan het examenjaar start.

 • In welke taal worden de examentrainingen gegeven?    

  De examentrainingen worden in het Nederlands gegeven. Mocht jouw kind behoefte hebben aan begeleiding in een andere taal, dan kun je ons altijd bellen zodat we kunnen kijken of we je op een andere manier kunnen helpen.

 • Hoe kan ik mij inschrijven voor een examentraining?    

  Via de website kun je jouw kind direct inschrijven voor een Lyceo examentraining. Klik hier om naar de boekingspagina te gaan.

  1. Kies een niveau
  2. Kies een vak
  3. Kies een locatie
  4. Kies een training

  Je kunt je ook telefonisch inschrijven voor een examentraining door te bellen naar onze klantenservice via 071-7900040. We helpen je graag.

Lyceo Extra

Omdat extra ondersteuning niet voor iedereen binnen handbereik ligt, is er het Lyceo Extra-programma. Met dit programma bieden wij dagelijks gratis begeleiding aan leerlingen door heel Nederland. Door samen te werken met scholen kan Lyceo structureel extra plekken beschikbaar stellen in zowel huiswerkbegeleiding als examentraining. De afgelopen jaren zijn wij in staat geweest landelijk duizenden leerlingen via het Lyceo Extra-programma te begeleiden. Weten of jouw kind hiervoor in aanmerking komt? Vraag dit na bij de Lyceo-vestigingscoördinator van jouw school.

Meer informatie